(Ekim 2018)
MESLEĞİN UYGULAMASI ve MESLEKTAŞLARIMIZIN İHTİYAÇLARINA YÖNELİK YAKLAŞIMLARIMIZ
1.Avukatın Can ve Meslek Güvenliği:
Hukuki, sosyal ve teknolojik olanaklardan da yararlanarak, avukatın can güvenliğini ve mesleki güvenliğini etkin biçimde koruyacak somut önlemler alınması için çalışacağız. Bu konudaki çalışmalarımızı Türkiye Barolar Birliği’nin çalışmalarıyla entegre edeceğiz. Yaşanan süreçlere kolluğun etkin müdahalesini sağlayacak politikalar geliştireceğiz. Avukatın görev başında uğradığı saldırılara, gözaltı ve tutuklamalara karşı en hızlı şekilde müdahale etmek, yasal süreci sonuna kadar takip edebilmek, hukuki destek sunabilmek amacıyla, işlevsiz kalan “Avukat Hakları Merkezini” yeniden yapılandıracağız.
2.Baroyu Avukatlar Yönetecek:
Dünyanın en büyükleri arasında yer alan İstanbul Barosu’nun, Avukatlık Yasasının öngördüğü yönetim anlayışıyla yönetilemeyeceğinin ve örgütlü gücünün saydamlıktan ve katılımcılıktan geçtiğinin bilincinde olarak; Baro Meclisini, merkez ve kurullarını, komisyonlarını ve temsilcilikleri işlevsel hale getirip, Baroyu tüm meslektaşlarımızın katılımına ve denetimine açmakla yetinmeyip, onları karar süreçlerine katacağız. Bu konuda teknolojinin tüm imkanlarından yararlanacağız. Elektronik anket yoluyla sık sık avukatların görüşüne başvuracağız.
3.Adliyelerde Meslek Onuruna Yakışır Muamele:
Meslektaşlarımızın adliyelerde yaşadıkları kökleşmiş (servis, baro odası, mahkeme kalemleri ve icra dairesinde kötü muamele ve işini görememe, kapılarda aranma, duruşma bekleme, cübbe bulma vb.) sorunlarına kalıcı çözümler üreterek adliye hizmetlerinden meslek onuruna yakışır bir şekilde yararlanmasını ve saygı görmesini sağlayacağız.
4.Meslektaşın İlgi Alanına Göre Yeni Kurullar ve Merkezler:
Meslektaşlarımızın gerek mesleki gerekse ilgi duydukları farklı alanlardaki çalışmalarına katkıda bulunabilmek, kendilerini geliştirmelerine yardımcı olmak üzere Meslek İçi Eğitim ve Çalışma Kurulu, Bilim Kurulu, Sanat Kurulu, Spor Kurulu vb. yeni kurullar; Kültür Merkezi, Mesleki Teknoloji Merkezi gibi yeni merkezler oluşturacağız.
5.İş Kanunu’na Bağlı Olarak Çalışan Avukatlar:
Kamu avukatlarının, İş Kanunu’na bağlı olarak çalışan avukatların sorunlarını, avukatlık meslek ilkelerine uygun olarak çözmek üzere, Avukatlık Yasasında değişiklik yapılması için her türlü çabayı göstereceğiz ve bu sorunun takipçisi olacağız. Daha önce Türkiye Barolar Birliği tarafından yürürlüğe konulan ancak Danıştay tarafından iptal edilen ve içerisinde ödenecek sigorta primlerinin denetlenmesine dair hükümlerin de yer aldığı “Bir Avukat Yanında, Avukatlık Ortaklığında veya Avukatlık Bürosunda Ücret Karşılığı Birlikte Çalışan Avukatların Çalışma Esaslarına İlişkin Yönetmelik”in tekrar hayat bulması, uygulanabilir hale gelmesi ve yasalaştırılması için mücadele vereceğiz.
6.Sosyal Güvenceler ve Dayanışma:
Avukatın sosyal güvenliği ve ihtiyaçları çerçevesinde, zorunlu sigorta, grup emekliliği ve yeşil pasaport alma hakkının tanınması için yasal düzenlemeler yapılmasının yanısıra yaşlı ve bakıma muhtaç meslektaşlar için değişik bölgelerde, gerekirse belediyeler ve ilgili kurumlarla da iş birliği yaparak bakım ve barınma ihtiyacını giderecek ve engelli meslektaşlarımızın meslek faaliyetini kolaylaştırıcı çözümleri hayata geçirecek politikalar üreteceğiz. Türkiye Barolar Birliği’nin sağladığı sağlık ve sosyal güvenlik alanındaki hizmetlerinin sürdürülmesi ve geliştirilmesinin takipçisi olacağız.
7.İş Alanlarının Genişletilmesi:
Günümüzde giderek avukatlık mesleğini tehdit eden (arabuluculuk, marka-patent vekilliği ve uzlaştırma vb.) alanlarda, verilen haklı mücadele ve elde edilen kazanımlarla yetinmeyip; bu alanda her an yeni tehditlerle karşı karşıya kalacağımızın bilinci ile iş alanlarını koruyan ve geliştiren kalıcı politikalar üreteceğiz.
8.Avukatın Bilimsel Çalışmalarına Destek:
Hukuk fakülteleriyle kurulacak karşılıklı yardımlaşma çerçevesinde, meslektaşlarımızın bu fakültelerin sertifika, yüksek lisans ve doktora programlarına katılımlarını destekleyeceğiz. Baro tarafından belirlenen konularda, özellikle yargı sosyolojisi alanında akademik çalışma yapan meslektaşlara burs olanağı sağlayacağız.
9.Yayınlarda Kalite:
Baronun yapacağı her türlü yayın faaliyetini gerek meslektaşlar gerekse bu hizmetten yararlananlar yönünden daha nitelikli hale gelmesi için kalıcı projeler geliştireceğiz. Yayınların e-kitap olarak avukatlara ulaştırılmasını sağlayacağız. Hukuk Felsefesi ve Sosyolojisi Arkivi Dergisi ile 2 yılda bir düzenlenmekte olan Hukuka Felsefi ve Sosyolojik Bakışlar Sempozyumunu niteliğine yakışır düzeye ve bilinirliğe kavuşturacağız. Bu konuda akademik çevrelerle yapılan işbirliğini geliştireceğiz.
10.Zorunlu Müdafilik ve Adli Yardım:
Bir yönetim faaliyeti olarak Baronun kurumsal bünyesinde süreklilik arz eden Zorunlu Müdafilik ve Adli Yardım faaliyeti yapan meslektaşlar ve bu hizmetlerden yararlananlar yönünden hizmetlerin daha işlevsel ve hakkaniyetli hale getirilmesi için meslektaşlarımızla birlikte kalıcı projeler geliştireceğiz. Ayrıca Zorunlu Müdafilik ve Adli Yardım hizmetlerinin gerçekleştirilmesinden sonra avukat lehine tahakkuk eden vekâlet ücretlerinin iyileştirilmesi ve ödeme zamanı konusunda yaşanan ciddi sıkıntıların yanı sıra her iki hizmet nedeniyle avukatların yaşamakta olduğu vergi sorununun çözülebilmesi için gereken her türlü girişimi yapacağız.
11.Yargı Hizmetlerine Erişim:
Avukatın yargı hizmetlerine hızlı ve sağlıklı şekilde erişebilmesi bakımından UYAP ve e-imza uygulamasının yeniden yapılandırılması; avukatın mesleğinin bir gereği olarak SEGBİS, MERNİS, TAKBİS ve POLNET gibi elektronik ortam kayıtlarına doğrudan erişiminin sınırsız şekilde sağlanması yönünde ilgili kurumlarla iletişime geçilerek çözüm üretilecektir.
12.Avukatlık Ücreti ve Tarife:
Avukatlık Ücret Tarifesinin meslek onuruna yakışır şekilde yeniden düzenlenmesi ve asgari ücretin peşin ödenmesi hususunun dava ve takip şartı sayılması için gereken yasal düzenlemelerin yapılmasının ısrarlı takipçisi olacağız. Avukatlık hizmetlerinin tekelleşmesinin önüne geçmek, dava ve işlerin adil dağılımını sağlamak üzere çalışmalar yapacağız.
13.Türkiye Barolar Birliği Uzlaşma Sağlama Yönetmeliğine Sahip Çıkılacak:
1136 sayılı Kanunun 35/A maddesinin uygulanmasına ilişkin usul ve esasları kapsayan Yönetmeliğin uygulamada daha çok yer bulması için tanıtımı ve uygulaması için gereken tanıtıcı çalışmaları yapacağız.
14.Stajyer Avukatlar ve Staj Eğitim Merkezi:
Mesleğe ilk adımlarını heyecanla atan stajyer meslektaşlarımızın, adeta “bitse de gitsek” dedikleri zorunlu staj eğitimini; bu heyecanlarını hiç kaybetmeden, akademik bilgilerini uygulama ile birleştirerek; keyifle meslek içi eğitim alıp, deneyim kazandıkları işlevsel bir hale dönüştüreceğiz. Stajyer avukatlara verilen kredilerin geri ödemesiz hale getirilmesinin imkanlarını araştırıp bu konuda gereken çalışmaları yapacağız.
15.Genç Avukatların Büro Açma ve Vergi Kolaylığı:
Genç meslektaşlarımızın daima yanlarında olacağız. Meslektaşlarımızın mesleğin başında karşılaştıkları mali zorluklara ilişkin çalışmalar yapacağız. Genç avukatların büro açmalarını kolaylaştırıcı çalışmalar yapıp, baro aidatı bakımından kolaylıklar sağlayacağız. İsteyen meslektaşlarımıza kredi almalarında kolaylıklar sağlamak için baro bünyesinde ve dışında gerekli çalışmaları yapacağız.
16.Vergi Sorunlarına Çözüm:
Avukatın vergi sorunlarının çözülmesi için ilgili kurumlar nezdinde girişimlerde bulunarak, avukatlık ücretine uygulanan yüksek gelir vergisi ve KDV oranının düşürülmesi yönünde çalışmalar yapacağız. Karşı taraf vekalet ücretinin yasa hükümlerine aykırı olarak stopaj ve KDV’ye tabi tutulması nedeniyle KDV mevzuatının ve ilgili tebliğnamenin revizyonu için Bakanlık ve mahkemeler nezdinde girişimlerde bulunacağız. Bu süreçte mevcut mevzuatın haksız olarak avukat aleyhine yorumlanmasının engellenmesi amacıyla yeni davalar da dâhil olmak üzere her türlü hukuki mücadeleyi vereceğiz.
17.Bakım ve Kreş Odaları:
Meslektaşlarımızın bakıma muhtaç ve oyun çağındaki çocukları için adliyelerde bakım ve kreş odaları kurulmasını sağlayacağız.
18.Sosyal Tesisler:
Baro aidat ve pul gelirlerinin daha verimli kullanılması amacıyla, baronun sosyal tesis politikası ile bu konudaki proje ve yatırımları gözden geçirilerek Baro’yu inşaatçılıktan kurtaracağız; meslektaşlarımızın kolayca ulaşıp, seçkin ve ekonomik hizmet alabileceği, ihtiyaçlarına uygun sosyal iş birlikleri bulunup, yaygınlaştıracağız.